- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.315
Altså når jeg præsenterer dette for unge friske vesthimmerlandske drenge i 7. klasse, kigger de på mig, som om jeg er idiot… Men der kan altså være lidt om snakken – eller måske bare et par muligheder? Altså det med det kødfrie… Ikke hvorvidt jeg er en idiot…
Måske behøver vi ikke at gøre kosten kødfri… Måske kunne vi bare skære en smule ned for mængderne af kød i kosten? Valget er dit, men i denne artikel, får du nogle bud på, hvordan du kunne fjerne eller reducere kødet i din kost, samt nogle bud på, hvorfor det kan være en god ide.
Hvorfor spiser vi kød?
Næringen og proteinet. Urinstinktet i jagten – i dag jager vi allerhøjest et godt tilbud på kødet. Ikke desto mindre ligger det i vores natur at spise kød. Jagten på umami og det lækre stegte kød, hvor de fantastiske Maillard-produkter kommer frem ved tilberedning!
Hvad er din indgangsvinkel?
Er det klimaet, dyrevelfærd eller et sundhedsperspektiv? Mulighederne er mange.
Klimaet
Der er rigelig med forskning, som viser at vores klima er presset. Kloden bliver varmere og varmere. Presset er på mængden af drivhusgasser i atmosfæren. Disse drivhusgasser (hovedsageligt metan og CO2) udledes af mennekser og dyr. CO2´en må vi mennekser tage på vores kappe med kraftværker (kul), elproduktion og trafik (olie), mens dyrene må tage det meste af metangasserne på deres – eller må de? Landbruget er nemlig verdens næststørste udleder af klimagasser. Her er specielt kødprodutkionen fra køer og svin en af de mest forurenende fødevarer at producere, hvor disse står for for 19-29 % af den menneskeskabte udledning af drivhusgasser i verden. Drivhusgasserne kommer i form af metan fra dyrenes afføring, og som du måske ved, skider i ko rigtig meget! Dernæst skal der mange resurser til at fodre dyrene. Mad som skal produceres og forarbejdes på en fabrik (som udleder CO2) inden dyret spiser det.
En anden vinkel er at maden kunne have været anvendt til menneskeføde, hvilket kunne reducere antallet af skidende køer og flere grøntsager til mennesker. Faktisk hedder det sig, at der ville være mad til ca. 7 gange så mange mennesker, hvis vi spiste grøntsager i stedet for oksekød. Dette skyldes at koen spiser en hulens masse mad (grøntsager og korn etc.), inden den når den størrelse, hvor vi slagter den. Læs mere her. Men så havde du jo ikke fået store bøffer…
Hvad er vigtigst, eller er der en mellemvej?
Dyrevelfærd
Er det synd for dyrene, at de avles og opforstres til at skulle dø og blive spist? Er dette i orden, hvis dyret har haft et godt liv? Og hvem skal bestemme, hvad et godt dyreliv er? Der ligger i hvert fald noget etik og moral gemt i dette spørgsmål. Et spørgsmål som kan diskuteres til hudløshed. Hvad er din holdning til dyrenes liv og velfærd?
Sundhed
Er det sundt at undvære kød i kosten?
En ting er sikkert. Du kan sagtens leve uden kød i din kost. Der er en masse næringsstoffer, som vi henter i vores kødindtag, men det kan faktisk også hentes andre steder fra. Det oftest brugte argument for kødspiseren er at han/hun skal have sit protein. Og det skal de da have. Men proteinerne kan også hentes andre steder fra.
Men vil du kunne fjerne kødet fuldstændig fra din kost, og vil du gøre det ud fra en sundhedsmæssigt perspektiv?
De basale behov
Vi skal i gennemsnit have en kost, hvor:
- 50-60 % af energien kommer fra kulhydrat.
- 30-35 % af energien kommer fra fedt.
- 10-20 % af energien kommer fra protein.
Læs mere om energien i din mad her.
Den kødglade person vil her bide mærke i proteinerne, da det ofte er forstået, at proteiner kommer fra kød og er en vigtig del af muskelopbygning. Og det er også rigtigt, men vi kan hente proteiner fra mange forskellige kilder.
Herudover skal du have nogle forskellige vitaminer og mineraler (artikel i støbeskeen). Indtil da kan du læse mere om vitaminer og mineraler her.
Kødfrie retter
Kunsten i den kødfrie kost skal findes i nogle vegetarretter, som er sprængfyldte af velsmag og holder som dig mæt i lang tid. Maden skal være sprængfyldt med protein og hjælpe dig til at holde dig mæt.
Det kunne være oste som halloumi, som giver masser af umami, velsmag og fylde i din kost uden kød. Det kunne også være råvarer som æg, svampe, linser eller bønner, da disse er fulde af protein og derfor også medvirker til at holde dig mæt og dække dit proteinbehov.
Her finder du en lille liste over råvare, som måske kan hjælpe til en lidt mere kødfri kost:
- Tofu indeholder ca. 8 g protein pr. 100 g. Læs mere om protein her.
- Broccoli indeholder ca. 5 g protein pr. 100 g.
- Kidneybønner indeholder ca. 15 g protein pr. 100 g.
- Kikærter indeholder ca. 20 g protein pr. 100 g. Læs mere kikærter her.
- Linser inderholder ca. 9 g protein pr. 100 g.
- Forskellige nødder. Lige 10-25 g pr. protein 100 g afhængig af hvilken nød.
- Quinoa indeholder ca. 13 g protein pr. 100 g.
- Æg indeholder ca. 7 g protein pr. 100 g. Læs mere om æg her.
- Ærter indeholder ca. 5 g protein pr. 100 g.
Hvad tænker du?
Er kødfri kost noget for dig? Eller overvejer du at reducere kødet i din kost?
Er du ikke klar til at blive vegetar eller veganer, men hvad med at prøve en kødfri dag eller to om ugen?
En lille ændring i dine kostvaner gør også en forskel, og så er der ret mange lækre vegetariske og veganske retter derude.
Du kan læse mere om bæredygtighed her, hvor der kommer flere perspektiver på den kødfrie/kødreducerede kost.